6 Ağustos 2011 Cumartesi

Afrika. Kan ağlayan, kan kusan kıta.


Afrika. Kan ağlayan, kan kusan kıta. Yüzyıllarca, kadınları, erkekleri gemilere doldurulup uzak ülkelere satıldı. Kaynakları kurutuldu, toprakları çölleştirildi. Beyaz adamlar hem kara kıtanın topraklarını, hem insanlarını acımasızca sömürdüler. Artık kölelik yasal olarak kaldırılmış olsa da Afrika'nın yaraları kapanmadı. Hâlâ çocuklar açlıktan ölüyor, hâlâ kabile savaşları yaşanıyor, diktatörler hâlâ işbaşında.

afRika ve açlık dramı...:(

Ömür sadece 47 yıl...
Afrika’da ortalama insan ömrü sadece 47 yıl. Avrupa’da ise bu rakam 78 yılı buluyor.
Dünya Bankası ve IMF tarafından Dakar’da (Senegal) düzenlenen uluslararası konferansa katılan uzmanlar Afrika’da insan ömrünün yoksulluk yüzünden kısa olduğunu belirttiler.


afRika ve açlık dramı...:(

En yoksullar Afrika’da...
32 ülkeden uzmanların katıldığı konferansta söz alan konuşmacılar dünyanın en yoksul ülkelerinden yarıdan fazlasının Afrika’da olduğuna işaret ettiler ve Afrika kıtasında yaklaşık 350 milyon kişinin günde bir dolardan daha az parayla geçindiğini dile getirdiler. Elbette ortalama ömrün 47 yıl olması her bebeğin o kadar yaşayacağı anlamına gelmiyor.

afRika ve açlık dramı...:(

Dünya’nın bir ucunda hastalar için teknolojinin son tedavi imkanları araştırılırken diğer ucunda Afrika’da hala milyonlarca insan önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüme sürükleniyor. Bazı ülkelerde nüfusun yarısından fazlasının 25 yaşın altında olduğu Afrika’da temel sorunu yetersiz beslenme ve enfeksiyonlar oluşturuyor.
afRika ve açlık dramı...:(

Dünyadaki AIDS’li hastaların %80’ini barındıran Afrika bebek ve anne ölümlerinin en yoğun görüldüğü beklenen ortalama yaşam süresinin en az olduğu kıta. İsveç’te ortalama yaşam süresi 80 iken Sierra Leone’da bu süre 34’e düşüyor. Bunların hiç biri tesadüf değil; Batı’nın sömürgesi olduğu için bütün yerüstü ve bilinen yeraltı kaynakları yıllardır sömürülen okumuş gençlerini ve enerjisini kaybeden Afrika bir çıkış arıyor.

afRika ve açlık dramı...:(
Genel olarak Afrika ülkelerinin durumu birbirinden çok da farklı değil. Bazı ülkelerde AIDS en önemli sağlık problemiyken bazılarında sıtma nüfusu tehdit eden en ciddi hastalık. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Afrika’da gerçekleşen ölümler arasında ilk sekiz neden arasında bulaşıcı hastalıklar geliyor. Zatürre sıtma ishal kızamık ve tüberküloz gibi ilaç ve uygun yaşam koşulları sağlandığı takdirde tedavi edilebilecek olan hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca Afrikalı hayatını kaybediyor.
afRika ve açlık dramı...:(

Afrika can kaybediyor yardım istiyor tedavi bekliyor. Hayatları boyunca doktor yüzü görmeyen 40 bin insana bir doktorun düştüğü ülkelerde yaşayan Afrikalı kardeşlerimize elimizi uzatmanın tam zamanı; yaralarını sarmanın tam vakti.
Benim gücüm yok yardım edemem diye düşünmeyin! Kendinizi bu insancıkların yerine koyun gücünüz yettiği kadar Allah rızası için yardım edin…

...
..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder